Consulta d’Immune al·lèrgia per a la població pediàtrica al CAP Igualada Nord

“L'al·lèrgia és una reacció immunològica anòmala de l'organisme contra substàncies externes (al·lèrgens) introduïdes per inhalació (àcars, pol·len, epitelis, fongs, làtex, etc.), ingestió (aliments, fàrmacs), injecció (fàrmacs, picada d'himenòpters) o contacte amb la pell (fàrmacs, productes químics, etc.).
Les al·lèrgies es poden relacionar amb malalties de l'aparell respiratori com l'asma, la rinitis i la conjuntivitis; malalties de la pell com l'èczema i la urticària, o amb reaccions greus d'inici ràpid que afecten conjuntament la pell, l'aparell respiratori i el cardiovascular (anafilaxi).
L'al·lèrgia respiratòria, alimentària i cutània a fàrmacs i a himenòpters són les malalties al·lèrgiques més freqüents.”

El nombre de persones afectades per malalties al·lèrgiques cada vegada és més gran i les previsions de futur preveuen una tendència a l'alça o mantinguda d'afectats. El col·lectiu pediàtric són els més vulnerables donat que estan justament en edat de creixement i desenvolupament de l'aparell immunitari.

El Consorci Sanitari de l'Anoia disposa de professionals especialitzats amb una llarga experiència també en al·lèrgies pediàtriques ja sigui al CAP Nord o a l'Hospital.

Darrerament, però, i amb l'objectiu de garantir un abordatge i tractament proper, resolutiu i ràpid a la població, el CAP Igualada Nord  va obrir  el desembre del 2016 una nova consulta dirigida a diagnosticar i tractar al·lèrgies respiratòries i alimentàries. Aquesta atenció, compleix els requisits bàsics pel diagnòstic i tractament de la malaltia al·lèrgica seguint una organització basada en el “model assistencial d'atenció al·lergològica a Catalunya” del Departament de Salut.

Aquest projecte està liderat per la Dra. Bèlgica Minaya, pediatra especialista en immune al·lèrgia i la Sra. Ester Molas, infermera pediàtrica formada en aquesta matèria. Durant el mes de juny del 2017 les Dres. Bèlgica Minaya, les infermeres Sres. Ester Molas, Ester Castillo, Gemma Bertran i Fina Bové del Consorci Sanitari de l'Anoia i la Sra. Silvia Del Valle Fernández, de l'Hospital de Sant Joan de Déu han fet un curs de formació a professionals d'Atenció Primària de l'Anoia; “Patologia al·lèrgica pediàtrica al Cap Igualada Nord”.

El protocol descriu que l'equip del CAP Igualada Nord detectarà els motiu que causa l'al·lèrgia, realitzarà les proves pertinents pel seu diagnòstic, donarà el suport educatiu i seguiment a la família i a l'infant.  Algun tipus d'al·lèrgia, caldrà ser atès a nivell hospitalari per seguir tractaments no disponibles a nivell d'Atenció Primària. En aquest cas, el treball continu i coordinat entre els professionals del CSA d'atenció primària i Hospital farà possible donar un servei al ciutadà de màxima qualitat.

Des de la posada en marxa d'aquesta nova consulta, aproximadament un any, s'han atès 73 pacients i s'han pogut resoldre 1 de cada 4 pacients en la mateixa primària;  això ha significat que han disminuït en un 21% les derivacions de la primària a l'Hospital.
 

Consorci Sanitari de l’Anoia
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Declaració Luxemburgo   Accés a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditació ISO farmàcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data última actualització: 18/05/2018