La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia lidera el nou projecte de la “Soc. Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral (SEIOMM)"

Una nova iniciativa per a la prevenció secundària de fractures osteoporòtiques.

Aquesta Unitat va ser reconeguda, el setembre passat, amb la distinció d'or de la campanya Capture the Fracture de la “International Osteoporosis Fundation”, sent, a nivell espanyol, la que major puntuació li ha estat atorgada.

A Espanya, la “Sociedad Española de Investigación Ósea y del Metabolismo Mineral”  (SEIOMM) ha liderat la prevenció secundària de fractures a partir d'impulsar la creació d'Unitats de Fractura o Fracture Liaison Service (FLS), seguint la campanya "Captura la fractura" de la Fundació Internacional d'Osteoporosi (IOF), sent un dels països europeus amb major nombre de FLS implementades.

Aquest nou projecte, liderat pel Dr. Enric Duaso (coordinador de la FLS Anoia) pretén identificar aquelles 6 millors FLS (FLS Excel·lència), mitjançant convocatòria oberta a nivell d'Espanya, que poden ser referents en informació i formació, per facilitar els passos a seguir en la creació de noves FLS adaptades a les característiques del seu entorn.

La implicació d'aquestes FLS Excel·lència ajudarà a mantenir el creixement en nombre de FLS, de nova creació, i a la millora de las ja creades al nostre país, amb l'objectiu que contribueixin a assolir els principals objectius d'una FLS som són: disminuir el percentatge de pacients que pateixen una nova fractura i reduir costos directes i indirectes a la fractura òssia per osteoporosi (servei cost-eficient)

Capture the Fracture és un programa mundial i global per facilitar la implementació de models coordinats i multidisciplinaris d'atenció per a la prevenció secundaria de fractura osteoporòtica, les anomenades FLS o UFO (Unitats de Fractura Osteoporòtica). La IOF creu que aquesta és la mesura més important per millorar directament l'atenció al pacient que ha patit una fractura osteoporòtica (radi, húmer, vèrtebra, maluc, etc...) i reduir els creixents riscos en salut, relacionats amb fractures a tot el món (discapacitat, dependència, mortalitat). A més a més, es redueixen els costos de l'assistència sanitària relacionats amb aquestes fractures que estan creixent de forma exponencial a tot el món, degut a l'envelliment de la població.

La FLS de l'Anoia atén una mitja de 700 pacients a l'any amb fractures òssies, produïdes per osteoporosi (denominada com l'epidèmia silenciosa per l'Organització Mundial de la Salut). En aquesta Unitat hi treballa, conjuntament, l'Hospital d'Igualada (impulsor del projecte), la Fundació Sanitària Sant Josep, l'ICS i Fisiogestión.

A l'estiu passat la FLS de l'Anoia va rebre l'estrella d'or del programa 'Capture the Fracture' de la International Osteoporosi Fundation. Amb 88 punts sobre 100, convertint-se en la segona d'Espanya amb millor puntuació. Aquest fet és el que ha motivat que el lideratge del nou projecte de la SEIOMM, projecte FLS Excellence, recaigués en la FLS de l'Anoia, després d'haver presentat la seva candidatura que va estar aprovada per unanimitat dins la Junta Directiva de la SEIOMM.

La FLS de l'Anoia està formada per geriatres, traumatòlegs, anestesiòlegs, reumatòlegs, rehabilitadors, farmacèutics, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, odontòlegs, treballadors socials i personal d'Infermeria i dietètica que atenen pacients amb fractures osteoporòtiques, seguint un protocol que estableix què, com i quan han d'actuar els diferents especialistes implicats. Els diferents dispositius que formen aquesta complexa Unitat, estan distribuïts pels diferents centres sanitaris de l'Anoia. A nivell de l'Hospital d'Igualada per la Unitat d'Ortogeriatria, la Consulta Externa (Reumatologia / Geriatria) i l'Hospital de Dia mèdic; a nivell de la Fundació Sanitària Sant Josep per la Unitat de Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC) de l'Hospital de Dia Rehabilitador; a nivell de Fisiogestión per la Rehabilitació Domiciliària i a nivell d'Atenció Primària, pel CAP Nord i els 8 CAPs de l'ICS, repartits per tota la comarca de l'Anoia.

Per tant, el fet de que la FLS de l'Anoia estigui qualificada com una de les millors unitats de caràcter multidisciplinari que milloren l'atenció del pacient amb fractura òssia osteoporòtica, a nivell nacional, ha portat aquest lideratge. La FLS Anoia intervé en totes les fases del procés de les fractures osteoporòtiques: detecció i avaluació, tractament de la fase aguda, seguiment post fractura, intervenció sobre prevenció de caigudes i mesures de coordinació amb Atenció Primària.

La FLS Anoia, a més a més i ja en la línia que es proposa en aquest projecte FLS Excellence de la SEIOMM, aquest darrer any ha estat visitada per professionals de l'Hospital de Sant Joan d'Espí Moisès Brogi -“Consorci Sanitari Integral de l'Hospitalet”, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, PIUS Hospital de Valls, Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Sant Pau i Sant Tecla de Tarragona, Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Sant Bernabé de Berga i l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta per tal d'agafar idees per portar a terme aquesta iniciativa en el seu entorn.

Se'ns dubte que la FLS de l'Anoia es presentarà a la convocatòria del projecte FLS Excellence de la SEIOMM per tal d'optar a ser unes de les 6 FLS escollides a nivell nacional. És esperable aconseguir-ho i que així pugui seguir millorant fins aconseguir els 100 punts del Programa “Capture the Fracture” de la IOF, que la posicionarien com la millor atenció que pot rebre la població a l'Anoia.
 

Consorci Sanitari de l’Anoia
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Declaració Luxemburgo   Accés a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditació ISO farmàcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data última actualització: 25/06/2018