Preguntes més freqüents

Tinc 50 - 69 anys, visc en un territori on el Programa està implantat, i no he rebut cap invitació del programa. Com puc participar-hi?

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte invita a totes les persones entre 50 i 69 anys. Les invitacions no s'envien a tota la població de cop, si no que es fa seguint un ordre de centres d'atenció primària, que es repeteix cada 2 anys. Per això pot ser que no rebeu la invitació just quan feu els 50 anys, però sempre l'heu de rebre abans de fer 52 anys. Si teniu les dades actualitzades al centre d'atenció primària (CAP del seu barri) rebreu la carta quan el programa arribi a la vostra àrea. Hauríeu de rebre la primera invitació abans del 52 anys. Si no és així, o teniu algun dubte, podeu consultar a l'Oficina del Programa que us correspon. Si teniu molèsties/símptomes digestius, vegeu la pregunta sobre el tema.

 

Tinc 50 - 69 anys, visc en un territori on el Programa NO està implantat. Què puc fer?

El Programa encara no arriba a tot el territori: s'està implantant de manera gradual. Si teniu alguna molèstia, o esteu preocupats pel càncer de còlon i recte, heu de parlar amb el vostre metge o metgessa. Si teniu molèsties o símptomes digestius, vegeu la pregunta sobre el tema.

 

Tinc molèsties (sang a les deposicions, diarrea, estrenyiment, dolor abdominal...), com puc participar en el Programa?

Si teniu alguna molèstia del budell, i encara no heu consultat al metge/essa us recomanem que visiteu el vostre metge/essa. Ell decidirà després de visitar-vos si us heu de fer alguna prova i quina és la més adequada en el vostre cas o si heu de fer algun tractament. Per tant, una vegada hagi consultat les molèsties al seu metge, serà aquest qui l'informarà de la conveniència, o no, de participar-hi. Poseu-vos en contacte amb el programa si no participeu per aquest motiu perquè en tingui constància.

 

Tinc familiars que han patit un càncer de còlon i recte. Puc participar en el Programa abans del 50 anys?

El càncer de còlon i recte és un càncer freqüent a partir del 60 anys. Tenir familiars amb càncer de còlon i recte no sempre comporta un risc més alt de tenir aquest càncer. De totes maneres, si esteu preocupat pel risc de tenir un càncer, o teniu antecedents d'aquest càncer en 2 o més familiars de primer grau (pares, germans o fills) o algun familiar de primer grau (pares, germans o fills) l'ha tingut abans del 60 anys, consulteu al vostre metge i poseu-vos en contacte amb el programa perquè en tingui constància.

 

Vaig tenir un càncer colorectal ... Tinc una malaltia inflamatòria intestinal (Crohn, colitis ulcerosa) ... puc participar en el programa?

Les persones que pateixen o han patit aquestes malalties han de fer un seguiment específic adaptat a la seva malaltia que no es pot donar al Programa de Detecció Precoç. Si teniu dubtes, consulteu al metge que us porta i poseu-vos en contacte amb el programa perquè en tingui constància.

 

Em van detectar pòlips/adenomes al budell gruixut (còlon)... puc participar en el programa?

Si en algun moment us han trobat pòlips al budell, heu de seguir la recomanació de control que el metge us hagi indicat. Segons el nombre i tipus de pòlip us poden haver recomanat fer-vos colonoscòpies periòdiques. És important que seguiu la recomanació del vostre metge o que el consulteu si teniu dubtes. Us demanem, també, que us poseu en contacte amb el programa contacte amb el perquè en tingui constància.

 

Fa unes setmanes que vaig tornar la prova a la farmàcia i encara no he rebut el resultat. Què puc fer?

Els resultats de la prova us seran comunicats abans d'un mes per carta o per telèfon. Si ha passat més d'un mes des que vau entregar la prova i no heu rebut cap resultat, poseu-vos en contacte amb el programa.

 

M'ha passat el termini per anar a la farmàcia a buscar la prova. Què he de fer?

Si han passat més d'un mes des de la data de la carta, posi's en contacte amb el programa perquè li expliqui com participar-hi.

 

He perdut la carta per anar a la farmàcia o he perdut la prova amb la qual recollir la mostra. Què he de fer?

Si ha perdut la carta, s'ha de posar en contacte amb el programa perquè li expliqui com participar-hi. 

Si ha perdut/trencat la prova, posi's en contacte amb el programa i no vagi a buscar cap nova prova a la farmàcia fins que no hagi parlat amb un professional del Programa. 

 

Consorci Sanitari de l’Anoia
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Declaració Luxemburgo   Accés a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditació ISO farmàcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data última actualització: 20/06/2018