AdolescŔncia

La recerca que fa l'adolescent pel que fa a la definició de la seva identitat personal i social el pot portar a buscar en les conductes de risc una definició equivocada d'identitat. L'adolescent juga amb la transgressió de normes, buscant els seus límits, i busca la seva identitat en contrast amb la dels adults i la cultura prevalent. Aquest fet el pot portar algunes vegades a posar-se en perill, sense ser clarament conscient dels seus propis límits.

Hi ha comportaments i actituds familiars que poden ajudar a evitar perills i prevenir riscs, com ara:

 • Afavorir la comunicació familiar sobre temes d'ús de tòxics. Les substàncies més consumides segueixen sent el tabac i l'alcohol. És recomanable obrir diàleg sobre aquests temes quan se'n tingui ocasió, no només a partir d'una conversa formal, sinó també aprofitant la multitud d'ocasions que proporciona el dia a dia, a través d'exemples d'anuncis, de programes de televisió, d'observacions al carrer, etc. Si aquest diàleg es manté obert, facilitarà contrastar amb l'adolescent les seves opinions en relació amb altres drogues. És important que els pares siguin un bon model a seguir pel que fa a aquests temes i donin un missatge clar en relació amb la no permissivitat davant del consum.
   
 • Afavorir la comunicació familiar sobre temes sexuals. La informació i l'educació sexuals és important que les doni la família juntament amb l'escola i el centre de salut. Això potenciarà molt més l'efecte preventiu de la informació que se'ls facilita, especialment pel que fa a les malalties de transmissió sexual i el fet d'evitar l'embaràs.
   
 • Afavorir la comunicació familiar sobre la prevenció d'accidents. La família està en una posició privilegiada per tal de ser un bon model en la prevenció d'accidents, especialment en la utilització del cinturó de seguretat i el casc, que comença en les situacions d'oci amb la bicicleta. És recomanable ser clars i coherents.
   
 • Fomentar hàbits d'alimentació saludables, com una manera de cuidar-se i respectar les necessitats energètiques del cos, per tal de poder fer front a les activitats quotidianes. Al mateix temps s'ha de fomentar una actitud crítica en relació amb la influència cultural actual de culte al cos, que pot portar alguns adolescents a una preocupació excessiva per l'adequació del seu cos als cànons de bellesa actuals. Aquests fets poden contribuir a fer que alguns adolescents arribin a descuidar o restringir la seva alimentació.


Hi ha actituds i comportaments de l'adolescent que contribueixen a evitar riscs:

 • Actitud de respecte i cura de la pròpia salut i de la vida.
 • Evitar el consum de tòxics.
 • Quan hi ha relacions sexuals, fer servir sempre preservatiu.
 • Mantenir una alimentació saludable i adequada als requeriments d'activitat física que es realitzi.
 • Evitar els factors i les conductes de risc individuals.

 

Consorci Sanitari de lĺAnoia
Av. Catalunya, 11 Ě 08700 Ě Igualada Ě Barcelona Ě T. 938 075 500
   Declaraciˇ Luxemburgo   AccÚs a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditaciˇ ISO farmÓcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data ˙ltima actualitzaciˇ: 19/10/2018