30 anys de formació continuada en pediatria

El passat 21 de juny va tenir lloc la darrera sessió de Formació Continuada en Pediatria del curs 2017-2018 del Servei de Pediatria del Consorci Sanitari de l'Anoia. Enguany la sessió feia un mirada enrere, doncs se celebraven ja 30 anys de formació continuada. 

La sessió va ser presentada per la Dra. Carme Jou, cap del servei de Pediatria des del juny del 2003  fins  al gener del 2018 i la Sra. Fina Basas, supervisora de maternoinfantil des del 1980  fins a l'actualitat.

La Formació Continuada en Pediatria a l'Hospital d'Igualada neix gràcies a l'impuls del conegudíssim pediatre i exregidor igualadí Marc Riera (mort al novembre del 2011 a l'edat de 73 anys).

30 FC Pediatria

La Dra. Jou va explicar la vocació docent de Dr. Marc Riera i que es va fer palesa durant més de 14 anys fent classes a l'Escola d'Infermeria Verge de La Pietat d'Igualada, sent professor des del 1966 fins al 1981, any en què es tanca l'Escola. Riera va ser referent per als pediatres i les infermeres de l'Anoia, i impulsor i director del Curs de Formació Continuada de Pediatria des del 1987 i fins al 2003, quan es jubila, data en què és nomenat cap emèrit del Servei de Pediatria de l'Hospital d'Igualada. Va ser a partir d'aquesta data que la Dra. Jou va agafar el relleu com a cap de Servei, però ell va continuar amb la gestió del curs fins a la seva mort.

Jou, va explicar també com l'activitat del Servei de Pediatria i també la formació, es va anar transformant i desenvolupant en les diferents fases que el centre hospitalari ha tingut al llarg d'aquests anys. Si bé tot va començar a l'antic Hospital situat al Passeig Verdaguer quan era comarcal, va viure la fusió entre Hospital Comarcal i la Fundació Assistencial de l'Anoia, passant a ser la Fundació Sanitària d'Igualada (FSI). Tot el Servei doncs es va traslladar de l'Edifici magenta (antic hospital) a l'Edifici blau (antiga FADA). Ha viscut també tota la transformació de FSI a l'actual Consorci Sanitari de l'Anoia i a la nova construcció de l'Hospital a l'Av. Catalunya, 11, que va començar a funcionar l'any 2007.

Es va continuar fent un recorregut al llarg dels anys del Servei i en aquest sentit la Dra. Jou va destacar algunes fites importants com va ser posar les bases per iniciar la coordinació entre primària i l'hospital l'any 1997, el record de professionals que ja se'n van anar i que van aportar tant al servei com el Dr. Jesús Canto, radiòleg (amb la introducció de l'ecografia), o el també desaparegut Dr. Ferran García Díez, traumatòleg (ortopèdia infantil).

Tanmateix, per a la Formació Continuada en pediatria va ser molt important el XVII certamen (curs 2004-2005) doncs va estar acreditada la formació per primera vegada pel Consell Català de la Formació mèdica continuada.
Destacà el suport durant aquests anys de la Societat Catalana de Pediatria i aquest any va venir l'actual President, el Dr. Valentí Pineda, a la jornada d'inauguració.

L'any 2007, coincidint amb la posada en marxa del nou hospital, es van celebrar els XX anys, i el dia de la inauguració es va comptar amb la presència de Caps de Servei d'hospitals com Manresa, Berga, Vic, Camils, Puigcerdà i Martorell; Pediatres de primària (Osona, Anoia, Baixa Cerdanya....), representants d'Hospitals de referència (Hospital de Sant Joan de Déu, Sant Pau, Clínic-Casa maternitat i el SEM-Pediàtric), ICS i CatSalut. També hi va assistir el Catedràtic de Pediatria de la Universitat Central de Barcelona, el Dr. R. Jiménez, que va parlar del “Futur de la nostra professió”.  El tema de la Jornada va ser: ”Futur de la Pediatria, relacions i coordinació dels diferents nivells assistencials”. La cloenda la va fer el Dr. Jaume Iglesias, president de la Societat Catalana de Pediatria durant aquells anys.

Important també va ser la inauguració, a l'octubre 2012, del curs XXV on, en un acte molt emotiu, es va homenatjar la figura del Dr. Marc Riera. L'acte va anar a càrrec del president del Consorci, Javier Niño, i de l'alcalde Marc Castells, la Dra. Carme Jou, cap del Servei de Pediatria i la Sra. Fina Basas, supervisora de l'Àrea de Maternoinfantil.  A partir d'aquella data, els cursos duen el seu nom.

A la sessió es va destacar també l'alta qualitat de les ponències i xerrades que s'han fet al llarg d'aquests 30 anys i que no han deixat d'evolucionar en la seva qualitat científica, així com també la participació de professionals de la salut vinculats a la pediatria i de reconegut prestigi professional tant de Catalunya com de la resta del país.

Es va agrair també la col·laboració de Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç Servei Atenció Primerenca (CDIAP-APINAS), que durant aquests anys hi ha participat i del Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ), i d'infermeres i d'altres professionals del CSA que per la importància dels temes també han col·laborat.
 

Consorci Sanitari de l’Anoia
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Declaració Luxemburgo   Accés a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditació ISO farmàcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data última actualització: 17/01/2019