La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia reconeguda amb la distinció d’or per la IOF

La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l'Anoia reconeguda amb la distinció d'or de la campanya Capture the Fracture de la “International Osteoporosis Fundation”, una iniciativa per a la prevenció secundària de fractures osteoporòtiques.

És la tercera Unitat de Fractura Osteoporòtica -“UFO”- a nivell espanyol amb major puntuació atorgada per la “International Osteoporosis Fundation” -“IOF”- .

En aquesta Unitat hi treballa, conjuntament, l'Hospital d'Igualada (impulsor del projecte), la Fundació Sanitària Sant Josep, l'ICS i Fisiogestión.

Capture the Fracture és un programa mundial i global per facilitar la implementació de models coordinats i multidisciplinaris d'atenció per a la prevenció secundària de fractura osteoporòtica. La IOF creu que aquesta és la mesura més important per millorar directament l'atenció al pacient que ha patit una fractura osteoporòtica (radi, húmer, vèrtebra, maluc, etc...) i reduir els creixents riscos en salut, relacionats amb fractures a tot el món (discapacitat, dependència, mortalitat). A més a més, es redueixen els costos de l'assistència sanitària relacionats amb aquestes fractures que estan creixent de forma exponencial a tot el món, a causa de l'envelliment de la població.

La UFO de l'Anoia atén una mitjana de 700 pacients a l'any amb fractures òssies, produïdes per osteoporosi (denominada com l'epidèmia silenciosa per l'Organització Mundial de la Salut).

La UFO de l'Anoia  ha rebut l'estrella d'or del programa 'Capture the Fracture' de la International Osteoporosi Fundation. Amb 88 punts sobre 100, es converteix en la segona d'Espanya amb millor puntuació.

La UFO de l'Anoia, coordinada pel Dr. Enric Duaso,  està formada per geriatres, traumatòlegs, anestesiòlegs, reumatòlegs, rehabilitadors, farmacèutics, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, treballadors socials i personal d'infermeria i dietètica que atenen pacients amb fractures osteoporòtiques, seguint un protocol que estableix com i quan han d'actuar els diferents especialistes implicats. Els diferents dispositius que formem aquesta complexa Unitat estan distribuïts pels diferents centres sanitaris de l'Anoia. A nivell de l'Hospital d'Igualada per la Unitat d'Ortogeriatria, la Consulta Externa (Reumatologia / Geriatria) i l'Hospital de Dia mèdic; a nivell de la Fundació Sanitària Sant Josep per la Unitat de Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC) de l'Hospital de Dia Rehabilitador; a nivell de Fisiogestión per la Rehabilitació Domiciliària i a nivell d'Atenció Primària, pel CAP Nord i els 8 CAPs de l'ICS, repartits per tota la comarca de l'Anoia.

Per tant la UFO de l'Anoia ha estat qualificada com una de les millors unitats de caràcter multidisciplinari que milloren l'atenció del pacient amb fractura òssia osteoporòtica, intervenint en totes les fases del procés: detecció i avaluació, tractament de la fase aguda, seguiment post fractura, intervenció sobre prevenció de caigudes i mesures de coordinació amb Atenció Primària.

A Espanya hi ha 8 centres amb categoria or, 11 amb categoria plata i 6 amb distinció de bronze (reconeixement que ja va ser atorgat a la UFO de l'Anoia, a principis del 2016 i per tant millorat al llarg d'aquest darrer any), segons la classificació de la iniciativa. La UFO de l'Anoia ha obtingut la segona millor puntuació a nivell de Catalunya (només pel darrera dels 90 punts de Bellvitge, millor puntuació a nivell espanyol). A més a més, aquest any ha estat visitada per professionals de l'Hospital de Sant Joan d'Espí Moisès Brogi -“Consorci Sanitari Integral de l'Hospitalet”-, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, PIUS Hospital de Valls, Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona i l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, per tal d'agafar idees per portar a terme aquesta iniciativa en el seu entorn.

Sens dubte que la UFO de l'Anoia seguirà millorant fins aconseguir els 100 punts del Programa “Capture the Fracture” de la IOF que la posicionarien com la millor atenció que pot rebre la nostra població a risc de patir una nova fractura òssia, motiu pel qual se'ls prescriuran fàrmacs per al tractament de l'osteoporosi, es recomanaran hàbits saludables com la dieta, l'exercici i la presa moderada del sol i, per aquells que tinguin indicació, se'ls atendrà a la Unitat de Prevenció de Fractures i Caigudes.

Consorci Sanitari de l’Anoia
Av. Catalunya, 11 · 08700 · Igualada · Barcelona · T. 938 075 500
   Declaració Luxemburgo   Accés a la intranet   Nou Codi tipus   Acreditació ISO farmàcia   TOP 20 2016 2   Xarxa Catalana d\'Hospitals Sense Fum
Data última actualització: 19/10/2018