El Consorci Sanitari de l’Anoia celebra una jornada sobre sostenibilitat ambiental, amb la ponència inaugural del meteoròleg Tomàs Molina

El Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) ha celebrat la I Jornada de Sostenibilitat Ambiental, una jornada que ha servit per posar el focus en els grans reptes del sector de la salut davant el canvi climàtic i analitzar l'activitat diària de l'organització per impulsar iniciatives que permetin avançar cap a l'objectiu de reduir la petjada de carboni. Aquest esdeveniment, organitzat pel CSA amb la col·laboració i el patrocini de la farmacèutica GSK, ha reunit una setantena de professionals de la salut a la sala d'actes de l'hospital igualadí aquest dijous 19 d'octubre.

La jornada ha comptat amb la ponència inaugural del meteoròleg Tomàs Molina, que ha parlat del canvi climàtic des d'una visió optimista "el canvi climàtic no és la fi del món, és una nova realitat i hem d'adaptar-nos-hi". Tanmateix, Molina ha posat l'accent en que ara és el moment d'actuar, des de les institucions però també a nivell individual, ja que abans del 2030 és quan es defineixen les tendències de l'escalfament global i on encara tenim marge per incidir-hi. El meteoròleg ha parlat, també, sobre els canvis que es produiran en el sector de la salut derivats del canvi climàtic. A l'Anoia, amb un clima més sec i més càlid, sumat a l'augment de la població i l'esperança de vida "ens hem de preparar per atendre més cops de calor, malalties ara poc comuns com el virus del Nil o el dengue, i  per l'augment de malalties de salut mental".

Un futur esperançador

Malgrat la situació actual, per Tomàs Molina tenim per davant un futur esperançador: "som la societat amb més capacitat intel·lectual i més salut de la història de la humanitat" i afegeix, gràcies a això "podem fer canviar el futur perquè sabem com serà i podem actuar sobre aspectes concrets". Molina sentencia que "tenim davant un futur obert i preparat per afrontar els reptes però se'ns dubte hi hem de col·laborar".

Feina feta i reptes de futur al Consorci Sanitari de l'Anoia

Els professionals del Consorci Sanitari de l'Anoia també han participat a la jornada amb diverses ponències. La pneumòloga Mònica Guerrero ha posat sobre la taula l'impacte mediambiental dels inhaladors pressuritzats i la importància d'apostar per una prescripció més sostenible. Per exemple, la petjada de carboni dels inhaladors de pols seca és 18 vegades inferior a la dels inhaladors pressuritzats, i ofereixen pràcticament el mateix ventall de fàrmacs. Incorporar la mirada sostenible en les prescripcions de medicació pot ser un factor diferencial pel futur del planeta.

Per la seva banda, el cap de l'Àrea integral del medicament del CSA, Daniel Ferràndez, ha parlat dels fàrmacs com a contaminants emergents, una contaminació relacionada tant amb el consum, com amb l'excreció i l'eliminació dels fàrmacs, i ha apuntat al gran varietat de possibilitats de treballar per minimitzar aquest impacte des de les institucions sanitàries; optar per l'ús de gasos anestèsics menys contaminants, allargar les dispensacions de medicació per reduir els desplaçaments dels pacients a la farmàcia hospitalària, restringir el reenvasat de fàrmacs a l'estricta necessitat o treballar en fórmules per reduir el rebuig de medicaments que encara són aptes per al consum.

Finalment, Carme Borrega i Lluís Valls, de la Direcció d'Enginyeria i Medi ambient, han exposat les bones pràctiques del CSA per reduir la petjada de carboni, amb accions ja consolidades en l'àmbit de la segregació de residus, la reutilització o les energies renovables. Entre les accions més destacades, han exposat la retirada de la paperera individual als despatxos, que han estat substituïdes per punts de segregació de residus, la substitució de les bosses de plàstic per sacs de roba per fer la recollida de roba bruta dels centres, la renovació de la flota de vehicles amb models 100% elèctrics, i les grans inversions fetes a nivell d'estalvi energètic, com la instal·lació del parc solar fotovoltaic a les cobertes planes de l'edifici de l'hospital o la substitució de l'enllumenat per sistemes d'il·luminació LED, entre d'altres.