Parelles artístiques

El Centre de Salut Mental i Addiccions d'Igualada del CSA s'ha adherit al projecte de “Parelles Artístiques, experiències creatives per a la salut mental” i participa amb quatre obres artístiques en la catorzena edició d'aquesta iniciativa, que actualment es porta a terme en 15 comarques catalanes.

El projecte consisteix en la creació i posterior exposició d'unes obres realitzades per parelles artístiques formades per un artista vinculat a recursos de la xarxa de salut mental i per un artista extern. Les exposicions són la presentació pública de les obres i la culminació del treball realitzat, però es valora sobretot el procés creatiu que viu cada parella.

Durant el 2019, quatre artistes anoiencs, la Mercè, l'Òscar, el Patricio i el Kike s'han anat trobant i creant conjuntament un total de quatre obres: tres aquarel·les i una escultura, que des del passat divendres i fins el 23 de febrer, estaran exposades a la Sala Dameson de La Garriga (Vallès Oriental) juntament amb altres obres creades per parelles artístiques de l'entitat El Far de La Garriga, l'Associació Daruma de Granollers i Grup CHM Les Corts de Barcelona. A més, el dia 16 de febrer, a les 11.30h, es realitzarà a la mateixa sala un taller infantil on els infants podran experimentar la creació d'obres a quatre mans.

Properament, es preveu també una exposició a Igualada per presentar les quatre obres de les parelles vinculades al Centre de Salut Mental i Addicions d'Igualada del CSA i totes les d'aquelles entitats d'arreu de Catalunya que es vulguin adherir. Un altre objectiu és engrescar als anoiencs a participar en la propera edició, que s'inicia en breu amb la creació de noves parelles i la realització de noves obres que s'exposaran el 2021. Els interessats en participar-hi o en conèixer més aquest projecte, poden contactar amb el Centre de Salut Mental d'Igualada (celvira(ELIMINAR)@csa.cat)

Parelles Artístiques vertebra en dos objectius generals: per una banda, pretén afavorir la rehabilitació i la reinserció a la comunitat de les persones que tenen algun problema de salut mental i, per altra, pretén canviar la visió estigmatitzada que existeix a la societat vers la salut mental.

Aquest programa va ser creat i es coordina des d'Osonament, entitat que ofereix atenció integrada a persones amb problemes de salut mental i addiccions a la comarca d'Osona. Amb els anys, i amb l'objectiu d'arribar a un conjunt més gran de la societat i unir esforços al voltant de la lluita contra l'estigma, altres serveis i entitats de salut mental de Catalunya s'han anat adherint al projecte. Ena questa 14a edició n'hi una dotzena de nou comarques.