Les mascaretes no són un fotoprotector. Cal protegir-nos del sol

Basant-se en un estudi de l'ADEV publicat a l'abril, un retard de 3 mesos en el diagnòstic dels tumors malignes cutanis pot disminuir la supervivència en 5 anys del 8% en al carcinoma escamós i del 13% en el melanoma.

Una demora en el diagnòstic no sols implica una disminució de la supervivència d'aquests tumors més agressius, sinó que el tumor anirà creixent i per tant la cirurgia serà més complicada.

Els hàbits en la infància i l'adolescència passen factura amb els anys, especialment els relacionats amb l'exposició solar. La incidència de melanoma es podria reduir si des de la infantesa s'estableixen hàbits dermosaludables, ja que el dany provocat per la radiació ultraviolada és  acumulatiu al llarg de la vida.

Insistim en una adequada fotoprotecció basant-se en una limitació de l'exposició solar en les hores centrals del dia, utilitzant gorres, ulleres de sol i crema amb un factor de protecció solar igual o major a 30 cada dues hores d'exposició.

Des de la Unitat de Dermatologia de l'Hospital Universitari d'Igualada volem estimular i promocionar mecanismes per fomentar la detecció precoç del càncer de pell, comptant amb la col·laboració de la població amb l'autoexploració, acompanyada d'una consulta a l'especialista.