Entrevista amb Mònica Guerrero - especialista en pneumologia i coordinadora Unitat PostCOVID. www.anoiadiari.cat 06/07/2021

Com està treballant aquesta unitat PostCOVID?

Com a pneumòloga, he estat a planta des del passat mes d'octubre. Durant aquests mesos hem vist molta gent que continuava amb símptomes, també professionals de l'Hospital Universitari. Vam veure que era necessari fer un seguiment detallat d'aquests casos. En aquesta unitat tenim cardiòlegs, neuròlegs, reumatòlegs i fisioterapeutes.

La fatiga és el símptoma principal?

Sí. Hi ha pacients que han estat greus o semicrítics i hem de vigilar que no tinguin seqüeles. Ara bé, llavors hi ha qui no va tenir afectacions greus per la COVID-19, però té cansament. Precisament, acabem d'incorporar un internista a la unitat postCOVID, especialitzat en la fatiga. Les analítiques d'aquestes persones surten normals, però els cal fer fisioteràpia.

Quines casuístiques es troben?

Principalment treballem amb dues tipologies de persones que han passat el coronavirus. Hi ha un grup que té seqüeles com la fibrosi pulmonar, que ha passat la pandèmia amb una afectació greu; després, hi ha el que anomenem COVID persistent, on els símptomes són la pèrdua de l'olfacte, problemes sensitius o la fatiga que esmentàvem.

Com arriben aquests pacients?

Molts pacients estan infradiagnosticats. Tenen símptomes, però no ho consulten, perquè saben que els hospitals i els circuits d'atenció estan saturats. Cada setmana atenem uns deu o quinze pacients.

Estem parlant de deu pacients nous cada setmana?

No, en absolut. Hi ha força segones visites, perquè hem de conèixer bé cada cas, amb detall, cada símptoma, per descartar possibilitats. Cal més d'una visita.

Com van els tractaments?

Hi ha molts pacients que milloren amb la fisioteràpia, però ens trobem els que acaben tenint fatiga crònica. Després de moltes visites, els símptomes persisteixen.

Donen positiu aquestes persones?

No, la gran majoria ja és negatiu. Tenen càrrega viral baixa i no encomanen la COVID-19.

Fins a quin punt hi ha un component psicològic que cal tractar en les persones que tenen COVID persistent?

Evidentment també s'ha de tractar. A la unitat tenim especialistes en salut mental.

Quines franges d'edat estan més afectades? Atenen a més dones? I quan es pot donar l'alta.

Sobretot són dones de mitjana edat, entre 40 i 50 anys, però no són l'únic segment de la població que atenem. Hem vist molts casos diferents. Potser parlem d'un 20% de les persones que han passat la COVID. I el període de tractament és llarg, uns sis mesos. Si mantenen l'afectació pulmonar, no podem donar l'alta.

En el seu paper de pneumòloga, ha de dedicar-se íntegrament a aquesta unitat?

Fa unes setmanes sí que estava al 100% en la unitat PostCOVID, però ara hi ha un parèntesi amb menys afluència de casos i em puc dedicar als pacients que tenen altres tipologies.

Per la seva experiència, les persones vacunades poden transmetre la COVID-19?

La vacunació prevé la pneumònia i les afeccions greus. No sabem amb exactitud encara fins a quin punt poden transmetre el coronavirus, però sí que sembla que l'encomanen menys.