La directora d’infermeria del Consorci Sanitari de l’Anoia rebrà el Premi Internacional de Catalunya 2021.

La Generalitat de Catalunya va crear el 1989 el Premi Internacional Catalunya, amb tres propòsits clars: reconèixer i estimular els creadors, oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes, i situar Catalunya a l'escena dels grans guardons internacionals.

El Premi, s'atorga anualment a aquelles persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans. Institucions de tot el món i els membres del jurat poden presentar candidatures, d'acord amb les bases que es publiquen cada any amb la convocatòria del guardó.

L'any passat, el jurat contemplava una llista de prestigiosos candidats quan la pandèmia de la COVID-19 va transformar el món. Aleshores, la llista de candidats semblava irrellevant i el jurat del premi va considerar que la seva selecció havia de reflectir la nova realitat.

És per això que han escollit persones que han tingut un paper decisiu i, en particular, les dones, han volgut escollir dones d'origen extra europeu com a treballadores essencials a Europa en la lluita contra la COVID-19 i han volgut honorar una plataforma de candidates que representin aquesta tasca tan valenta.

Van identificar, així, quatre dones destacades en el camp de la medicina arrelades a diferents països europeus, i de diferents països d'origen.

Una d'elles és la Tijana Poštić Bijavica, originària de Bòsnia i que amb deu anys, va fugir de la guerra i es va instal·lar a Igualada on va estudiar infermeria. Va entrar a treballar a l'Hospital d'Igualada com a infermera des del juliol 2003, posteriorment va ser supervisora del torn de nit B des de l'1 de febrer de 2016 al 30 de novembre de 2018 i des del desembre 2018 a l'actualitat és la directora d'infermeria del Consorci Sanitari de l'Anoia.

A més d'ella, les companyes destinatàries que han rebran aquest guardó són: la Dra. Dania El Mazloum que continua la tasca de la seva mare, Samar Sinjab, que va emigrar de Síria a Venècia i va morir tractant pacients amb COVID-19; la Dra. Anxhela Gradeci que és una refugiada albanesa que treballa en una sala respiratòria d'un hospital de Londres; i la Dra. Özlem Türeci que va desenvolupar la vacuna basada en l'ARNm que ha transformat el panorama del tractament de la COVID-19.

De la Tijana, destaquen que va afrontar la primera onada de la pandèmia COVID-19 a Catalunya, concretament a Igualada, organitzant el servei d'infermeria per donar atenció més eficaç i solidària a tothom. El seu lideratge i el seu personal d'infermeria van ser emblemàtics del paper fonamental, arreu del món, de les infermeres a l'hora de plantar cara a la pandèmia global.

El premi es farà entrega en un acte solemne al Palau de la Generalitat i presidit pel molt honorable Sr. Pere Aragonés, president de la Generalitat de Catalunya la propera tardor.

Ref. Bibliogràfica Tijana

La Tijana, originària de Bòsnia, al 1992 amb deu anys, va fugir de la guerra junt amb el seu germà d'un any i la seva mare, i va arribar a Igualada de la mà de la Creu Roja. Van deixar enrere el seu pare, doncs només deixaven viatjar a les mares amb els fills petits amb l'esperança que el conflicte no s'allargués massa. Però no va ser així i després d'estar uns mesos a Belgrat (Sèrbia), se'ls va oferir la possibilitat d'anar a Igualada. Aleshores, la seva mare, infermera de professió, va trobar feina a la nostra ciutat, poc després va arribar l'àvia de la Tijana. El seu pare va morir al conflicte, així que es podia dir que la família ja era aquí. Els nens es van escolaritzar a Igualada i la Tijana va cursar els estudis d'infermeria.