Investigadors del CSA participen en una recerca que demostra el potencial del Mindfluness pel tractament del trastorn límit de la personalitat

Els investigadors Daniel Vega i Carlos Schmidt davant el centre de Salut Mental i Addiccions

Daniel Vega i Carlos Schmidt, membres del grup de recerca en cognició, emoció i psicopatologia del Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l'Anoia, han participat a la investigació "A functional connectivity study to investigate the role of the right anterior insula in modulating emotional dysfunction in borderline personality disorder" publicada a la revista científica Psychosomatic Medicine  de l'American Psychosomatic Society, una recerca que demostra el potencial del mindfulness pel tractament del trastorn límit de la personalitat.

La recerca indaga en el paper del mindfluness com a tractament del trastorn límit de la personalitat -que s'ha demostrat efectiu per controlar alguns dels símptomes del trastorn, com ara la inestabilitat afectiva- i estudia els mecanismes neuronals que expliquen aquesta millora. Per fer-ho, s'ha utilitzat la ressonància magnètica funcional (RMf) per veure el cervell abans i després de realitzar una intervenció basada en mindfulness en comparació amb un altre tipus d'intervenció. La conclusió més important de l'estudi és que la intervenció basada en mindfulness, de 10 setmanes de durada, va ser capaç de millorar la connectivitat funcional a la Insula anterior, una àrea del cervell implicada, entre d'altres, en la desregulació emocional.

L'estudi ha comptat amb la participació d'investigadors de l'Hospital de la Santa Creu  i Sant Pau (Institut de Recerca Sant Pau), de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), de la FIDMAG Germanes Hospitalàries Research Foundation i del Consorci Sanitari de l'Anoia.

Més informació:

https://journals.lww.com/psychosomaticmedicine/Abstract/9000/A_functional_connectivity_study_to_investigate_the.98365.aspx

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34611112/