L’atenció als pacients amb autisme centra el XIV Workshop en Salut Mental i Drogodependències

L'atenció als pacients amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) va ser l'eix central del XIV Workshop d'actualització en Salut Mental i Drogodependències, organitzat pel Servei de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), que va tenir lloc el divendres 26 de novembre al Museu de la Pell d'Igualada.

La jornada va comptar amb la presència d'una desena de professionals experts en TEA dels àmbits de la psiquiatria, la psicologia, la pedagogia i el treball social, que van abordar l'atenció a les persones amb autisme des de la infància fins a l'edat adulta, tant des de l'enfoc mèdic, com l'educatiu i el sociofamiliar en l'àmbit comunitari.

Per Josep Checa, director del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA, la celebració d'aquest Workshop "ha estat una oportunitat per comprendre millor i aprendre a acompanyar les persones diagnosticades amb TEA, de la mà de professionals especialistes de prestigi contrastat (sanitari, educatiu i social), conjuntament amb persones coneixedores de la realitat de l'autisme, per experiència pròpia o com a familiars".

Per la seva banda el director assistencial extrahospitalari del CSA, Joan Miquel Carbonell, ha valorat molt positivament la trobada i ha destacat la gran heterogeneïtat de professionals assistents, que demostra que l'abordatge d'aquestes patologies es fa de manera interdisciplinària

L'acte, que es va celebrar complint amb totes les mesures de prevenció per evitar la propagació de la Covid-19, va començar a les 9h del matí amb la inauguració a càrrec del gerent del CSA, Ferran Garcia; el regidor d'Entorn Comunitari i Cooperació de l'Ajuntament d'Igualada, Fermí Capdevila; la tècnica del Sector Anoia-Osona de la Regió Sanitaria Catalunya Central, Roser Martínez; i el director del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA, Josep Checa.

Tot seguit, Amaia Hervás, psiquiatra infanto-juvenil i d'adults i cap del Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa, va fer un repàs a la situació actual de les persones amb TEA en una ponència presentada per Sara Sánchez, psicòloga clínica del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA.

Un cop feta l'anàlisi de la situació actual, es van encetar les ponències del bloc "Bressol i primera infància", moderades per Anna Tarrida, psicòloga clínica del CSMIJ. En primer lloc, Margarita Bolea, psicòloga clínica i coordinadora del Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) d'APINAS va parlar sobre "L'atenció en el CDIAP dels infants amb TEA"; i seguidament Josep Maria Pané, psicòleg clínic i psicoanalista, va fer la ponència "Dificultats del vincle: el llenguatge, la relació i l'accés al saber".

En el següent bloc, "Adolescència cap a l'edat adulta", moderat pel psicòleg clínic Joan Beumala, coordinador de l'Àrea Infantil i Juvenil del Servei de Salut Mental i Addiccions del CSA, va començar amb la intervenció de Sara Sánchez "L'atenció ambulatòria en el CSMIJ dels adolescents amb trastorn de l'espectre autista". Tot seguit, Núria Esquivel, pedagoga i directora de l'Equip d'Assessorament i Orientació Psicopedagògica de l'Anoia, va parlar sobre els alumnes amb TEA des de l'àmbit educatiu de la comarca de l'Anoia. Per tancar el bloc, Mireia González i Marcela Mezzatesta, psicòloga i psiquiatre -respectivament- de l' UnimTEA-Unidad Multidisciplinària del Trastorn de  l'Espectre de l'Autisme, van parlar sobre els reptes de la intervenció en adolescents amb TEA.

Finalment, Carmen Elvira, Treballadora Social del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil i de l'Hospital de Dia Infanto-Juvenil del CSA va presentar i moderar una taula dedicada als suports sociofamiliars en l'àmbit comunitari a la comarca de l'Anoia. Esther González va presentar l'Associació TEA Anoia, fundada el 2020 per famílies involucrades i va sol·licitar més recursos per avançar diagnòstics i millorar tractaments i acompanyaments. Des de l'Associació Asperger Catalunya van presentar la seva oferta, inclús per a no socis, amb seu també a Igualada, al Casal Cívic Montserrat. A continuació l'Associació DisPiera va fer referència a les seves activitats en discapacitat intel·lectual, que pot incloure alguns casos de TEA. Finalment l'hípica Can Graells va donar a conèixer les seves activitats terapèutiques amb cavalls dirigides a col·lectius amb necessitats especials.

Van cloure l'acte Joan Miquel Carbonell, director assistencial extrahospitalari del CSA, i Josep Checa, director Salut Mental i Addiccions del CSA.

L'abordatge dels problemes de salut mental derivats de la pandèmia és una de les prioritats del Departament de Salut que en les darreres setmanes ha posat en marxa a la Regió Sanitària de la Catalunya Central nous programes per a treballar tant la prevenció comunitària com l'actuació directa en joves i adolescents.