Els professionals del Consorci Sanitari de l’Anoia es formen en anquiloglòsia

Els professionals del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) van assistir el passat divendres dia 3 de desembre a una formació sobre anquiloglòsia, centrada en el fre sublingual i la frenectomia. Una activitat docent organitzada pel servei d' Odontopediatria del CAP Igualada Nord i el Servei de Pediatria del CSA.

La formació va anar a càrrec de Luis Ruiz Guzmán, pediatre expert en lactància i diplomat en patologia mamària i responsable de la Unitat d'Intervenció Ambulatòria d'Anquiloglòsia del Prat de Llobregat. El primer bloc va ser una exposició teòrica, dirigida a professionals d'assessorament en lactància, consultors internacionals de lactància (IBCL), logopedes, llevadores, pediatres, ginecòlegs i odontopediatres, i va servir per dotar als professionals dels coneixements necessaris per millorar l'atenció sanitària, la lactància i la qualitat de vida de mares i nadons, així com per oferir les eines per poder detectar de forma precoç el fre sublingual i els possibles problemes que se'n derivin. També es va posar èmfasi en la tècnica de la frenectomia i les seves possibles complicacions. La formació teòrica es va complementar amb una part pràctica, dirigida a pediatres, odontopediatres i cirurgians, on es va poder treballar la tècnica de frenectomia mitjançant la pràctica quirúrgica amb sis nens.

L'anquiloglòsia

El terme anquiloglòsia serveix per definir aquella llengua que presenta els moviments restringits a causa de la unió del fre amb la llengua (que pot ser inflexible, dur o massa curt), i que és la causa de dificultats de comunicació, succió-deglució i respiració.  

Com és sabut, el fre lingual és motiu de deslletament precoç no desitjat i els trastorns en l'alimentació del lactant són el primer problema que es pot arribar a solucionar mitjançant la frenectomia. Quan hi ha una anquiloglòsia marcada, les dificultats de pronunciació i de mobilitat de la llengua poden generar trastorns, respiració bucal, alteracions dentals i altres problemes físics que poden provocar problemes emocionals en els nens. Després de molts anys ignorant l'anquiloglòsia, actualment disposem d'eines i informació vàlida per a realitzar el diagnòstic adequat i plantejar el tractament oportú.