Salut comença el cribratge de càncer de còlon i recte a Capellades, Vallbona d’Anoia i La Torre de Claramunt

Aquest dilluns dia 14 de febrer el Departament de Salut, a través de l'Oficina tècnica de cribratge del Consorci Sanitari de l'Anoia, posa en marxa una nova edició del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Capellades, a la qual pertany la població de Capellades, Vallbona d'Anoia i La Torre de Claramunt. Aquest programa està dirigit a homes i dones d'entre 50 i 69 anys i consisteix en recollir una mostra de femta, per tal de fer-ne un test immunològic que permet detectar la presència de sang que no es veu a simple vista. A través d'aquesta prova, completament gratuïta, es poden trobar petites lesions (pòlips) de l'interior de l'intestí gros que podrien acabar transformant-se en un càncer. L'objectiu és detectar i extirpar aquests pòlips, evitant el desenvolupament de la malaltia.

El cribratge poblacional de càncer colorectal es du a terme cada dos anys a les diferents ABS de la comarca de l'Anoia. En aquesta ronda, es convidarà de manera esgraonada a un total de 2.842 persones de l'ABS de Capellades.

Com funciona el programa?

Els ciutadans que poden acollir-se al programa (les dones i homes d'entre 50 i 69 anys) rebran una carta d'invitació per correu postal. Per participar-hi han d'anar amb la carta a una de les farmàcies adherides al programa, on els hi facilitaran tot el necessari per fer la prova. En aquest cas, es tracta d'un bastonet, per recollir la mostra de femta, i un tub amb un líquid on s'hi diposita el bastonet amb la mostra. La prova es pot fer de manera senzilla a casa, seguint les instruccions.

Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible (si no, es pot guardar a la nevera). El resultat es comunicarà per carta passades unes setmanes. Si en la prova es trobessin indicis de sang, tot i que el més probable és que es tracti d'una lesió benigna, es proposarà fer una visita d'infermeria per valorar si cal fer una colonoscòpia, que és una exploració de l'interior del budell, per descartar cap lesió en el còlon o recte. Mitjançant aquesta prova, es poden detectar i extirpar els pòlips abans que es desenvolupi el càncer. La colonoscòpia es fa amb sedació i té un risc baix de complicacions.

En l'anterior ronda a l'ABS de Capellades hi va haver una participació del 48% (1.285 persones, del total de 2.674 convidats). D'aquests un 6'85% van ser positius a la prova de la farmàcia, és a dir, que se'ls va detectar sang en la mostra de femta i van ser citats a una visita d'infermeria per valorar el cas. Del total de colonoscòpies realitzades, en un 19'1% no es va trobar cap lesió, mentre que en un 80% es van detectar pòlips. Tant sols en un 1'8% d'aquests pòlips es va trobar una lesió maligna.

En aquests moments el Programa de detecció precoç del càncer de colon i recte de l'Anoia també s'està duent a terme a les ABS de Vilanova del Camí i de Piera, i des d'avui a l'ABS de Capellades. Si el programa ja s'ha desplegat en el vostre municipi i no heu rebut la carta d'invitació en unes setmanes, podeu posar-vos en contacte amb l'Oficina tècnica de cribratge de l'Anoia, al telèfon 93 807 55 05, de dilluns a divendres de 9 a 15 h., o al correu electrònic otcanoia(ELIMINAR)@csa.cat.

El cribratge, la millor eina de prevenció

Des de l'Oficina tècnica de cribratge de l'Anoia es fa una crida a participar als cribratges poblacionals, ja que permeten incidir en la població aparentment sana per detectar possibles malalties i és, actualment, l'eina més eficaç per millorar el pronòstic del càncer. Detectar un càncer en estadis inicials permet aplicar tractaments menys agressius, amb menys seqüeles i amb una probabilitat de curació més alta.

La prevenció és clau davant el càncer, per això, a més de participar en els programes de detecció precoç, cal tenir cura de la pròpia salut: seguir una dieta rica en fruita, verdura i productes làctics i fer exercici físic regularment; limitar el consum d'aliments amb greixos d'origen animal i de carns vermelles i processades; no fumar, i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques.

Signes i símptomes del càncer de colon i recte

El càncer de colon i recte és un dels més freqüents entre els homes i les dones de més de 50 anys. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions (pòlips) de l'interior del còlon o intestí gros, que poden acabar transformant-se en un càncer. És habitual que el càncer no produeixi cap molèstia fins que la malaltia està avançada, per això és recomanable participar als cribratges.

Si presenteu sang en les deposicions, canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables o malestar abdominal persistent, heu de consultar el vostre metge.