L’Hospital Universitari d’Igualada inclou l’acompanyament i el contacte pell amb pell en els parts per cesària

L'Hospital Universitari d'Igualada posa en marxa un nou protocol per als parts per cesària. Com a principal novetat, es permetrà l'entrada d'un acompanyant a quiròfan en cesàries electives i no urgents, sempre que les condicions siguin adients. L'hospital igualadí ha adaptat el protocol per donar resposta a les necessitats de les famílies en el context social actual, en el que les parelles volen tenir un paper més actiu en el procés de part. Després de dos anys en stand-by per la pandèmia de la Covid-19, aquest protocol entrarà en vigor el proper mes d'abril, tenint en compte la millora de la situació sanitària que permet posar-lo en marxa sense comprometre la seguretat de pacients i professionals.

Per fer possible l'entrada d'acompanyants al quiròfan de cirurgia general -ja que l'hospital no compta amb un quiròfan per fer cirurgia al Bloc Obstètric- la nova normativa preveu la creació d'un circuit  específic per als acompanyants, i també se'ls facilitaran els elements de protecció personal necessaris per no posar en risc la zona estèril. L'entrada d'acompanyants no serà possible en el cas de cesàries urgents, o en els casos en que no es reuneixin les condicions adients, segons la valoració de l'equip mèdic per garantir la seguretat de la mare i el nadó.

En aquest nou protocol, també s'inclou la possibilitat de que la mare i el nadó facin el contacte pell amb pell al Bloc Quirúrgic, si la valoració pediàtrica del recent nascut és l'adequada. En aquests casos, es facilitarà una manta tèrmica o tovalloles calentes per poder rebre el nadó sense que perdi calor. Així mateix, sempre que sigui possible es farà el pinçament tardà del cordó umbilical mentre el nounat s'embolcalla amb una talla calenta estèril.

El cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari d'Igualada, el Dr. Pere Brescó, explica que "la cesària és una cirurgia major, però també, és un moment especial que suposa l'arribada d'un nou membre a la família, i cal facilitar a les parelles la possibilitat de viure l'experiència del naixement d'una manera positiva, sempre que les condicions siguin les idònies per afrontar aquesta intervenció amb els mínims riscos".

Un servei amb segell d'excel·lència

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital Universitari d'Igualada és un referent a l'Estat; és pioner en el tractament de sòl pelvià i els indicadors de qualitat del servei mostren una bona taxa de cirurgia major ambulatòria i un índex de cesàries inferior a l'estàndard. L'Hospital atrau cada any  prop de 250 metges d'arreu d'Espanya que vénen a formar-se a l'Escola Internacional d'Endoscòpia Ginecològica del centre.

El cap del servei, el Dr. Pere Brescó, ha estat nomenat  recentment Membre d'Honor de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia (SCOG) de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, i al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis i reconeixements per la seva feina tant en l'àmbit hospitalari i d'assistència primària, com en l'àmbit de la docència, amb una llarga i extensa trajectòria en el món de la formació en noves tecnologies i procediments tant diagnòstics com quirúrgics, dirigits a estudiants de medicina i metges en formació.