Prop de 130 professionals sanitaris i dels cossos d’emergències i seguretat de l’Anoia es formen en l’abordatge de persones amb alteracions de conducta

Formació teòrica

Prop de 130 professionals sanitaris i membres dels cossos d'emergències i seguretat de la comarca de l'Anoia es formaran per aprendre a gestionar situacions fora de l'entorn hospitalari en què hi hagi implicades persones que presentin algun tipus d'alteració de conducta. A la Catalunya Central, seran més de 1.500 professionals els que rebran aquesta formació. Es tracta d'una iniciativa pionera liderada per la Direcció de Salut Mental de la Fundació Althaia, la Regió Policial Central dels Mossos d'Esquadra i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) amb la col·laboració de Transport Sanitari de Catalunya (TSC) i el suport del Departament de Salut. A l'Anoia, el Servei Salut Mental del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) col·labora en el desenvolupament del programa formatiu i el tret de sortida ha estat el divendres dia 8 d'abril. Durant aquest mes es faran dues sessions més, els dies 22 i 29 d'abril. 

Com detectar signes d'alarma que facin pensar que una persona està patint una alteració de conducta, com han d'actuar els cossos d'emergències i seguretat per tal que l'abordatge sigui segur i de qualitat, i quins són els procediments tant policials com sanitaris que es posen en marxa davant d'aquests casos. Són algunes de les qüestions que es tractaran en la formació, que té per objectiu augmentar el coneixement sobre les alteracions psíquiques associades a les alteracions de conducta, evitar l'estigmatització de persones amb problemes psicològics, reforçar la coordinació entre tots els agents implicats i donar eines per gestionar aquestes situacions minimitzant l'ús de la força i les contencions mecàniques.

En aquest sentit, es posarà especial èmfasi en l'abordatge verbal, és a dir, en les estratègies que facilitin la comunicació i la interacció com a mitjà de mediació al llarg de tot el procés. Cal tenir en compte que les alteracions de conducta en ocasions són expressió d'un episodi agut d'una malaltia psicològica o orgànica, però d'altres vegades es deuen a d'altres situacions.

La formació anirà a càrrec dels professionals de les diferents institucions implicades, el Servei de Salut Mental del CSA, el SEM i els Mossos d'Esquadra. El programa inclou una primera part teòrica i una segona de pràctica amb tallers que es realitzaran en grups. Per a la formació s'han enregistrat uns vídeos de simulació en què hi ha participat el SEM, Mossos d'Esquadra i Salut Mental d'Althaia i que han anat a càrrec de l'equip de Simulació d'aquesta última institució per treballar de forma pràctica els continguts teòrics.

Aquesta formació s'adreça a agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local i a professionals del SEM, TSC, d'Atenció Primària, d'Urgències i de Salut Mental.