El tractament i la prevenció de les autolesions en joves centren una jornada formativa internacional

Cartell de la Jornada

L'Hospital Universitari d'Igualada serà la seu de la III Jornada sobre autolesió. Autolesió no suïcida en joves, l'altra pandèmia: reptes i oportunitats, una jornada formativa organitzada pel Grup d'Estudi i Tractament de l'Autolesió (GRETA) i la Fundació Sanitària d'Igualada, amb la col·laboració del Servei de Salut Mental del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA). L'acte, que compta amb un programa amb una desena d'experts de primer nivell, tindrà lloc el dijous 19 de maig en format presencial (amb les places ja exhaurides segons l'aforament actual) i virtual, en aquest cas, tant en directe com en diferit.

Aquesta jornada està dirigida a professionals dels àmbits de la salut, l'educació i els serveis socials -a nivell nacional i, també, iberoamericà- i ofereix una mirada àmplia sobre un dels reptes que la pandèmia ha posat sobre la taula: les autolesions en adolescents i joves. Les inscripcions es poden fer a través de la web del CSA. Existeixen diferents modalitats d'inscripció (ponències, tallers...) i descomptes especials per a determinats col·lectius, com ara els estudiants o els professionals del CSA i de l'ICS Catalunya Central, entre d'altres.

Com podem treballar en la prevenció de les autolesions? Quina intervenció es pot fer des de l'àmbit educatiu? Quin paper tenen els familiars de persones amb conductes suïcides en el tractament i la prevenció? Quin és l'abordatge clínic de l'autolesió en adolescents? Aquestes són algunes de les preguntes que es respondran en les quatre ponències que tindran lloc durant el matí. A la tarda, la jornada continuarà amb un taller pràctic sobre intervencions bàsiques en l'abordatge de l'autolesió.

L'activitat compta amb un programa de professionals especialitzats en salut mental d'hospitals i universitats de referència al país, com el Parc Taulí, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de València, l'Hospital Clínic de Barcelona, la Fundació Althaia, l'Hospital Sant Joan de Déu, l'Hospital Universitari de Terrassa, la Universitat de Vic i la Fundació Jiménez Díaz, que hi participen com a ponents o bé com a membres del Comitè Científic.

La III Jornada sobre autolesió. Autolesió no suïcida en joves, l'altra pandèmia: reptes i oportunitats, ha estat impulsada per Daniel Vega, psicòleg adjunt al Servei de Salut Mental i Addicions del Consorci Sanitari de l'Anoia i coordinador de l'Hospital de dia d'Adults i del programa de tractament pel trastorn límit de la personalitat.

A nivell científic, Vega s'ha centrat en la recerca sobre el trastorn límit de la personalitat i les autolesions no suïcides. Ha publicat nombrosos articles en revistes científiques d'impacte. És membre de grup de recerca "Models animals i humans en trastorns mentals" (Generalitat de Catalunya) i és l'investigador principal del grup "Cognición, emoción y psicopatologia" de la Fundació Sanitària d'Igualada (FSI). Coordina el Grup de recerca i tractament de les autolesions (GRETA). En l'àmbit docent és professor associat del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Facultat de Medicina de la UAB.