La 1a Trobada FLS Catalunya reivindica el treball multiprofessional per prevenir i tractar les fractures per fragilitat òssia

Aquest dimecres dia 9 de novembre ha tingut lloc la 1a Trobada FLS (Fracture Liaison Service) Catalunya, sobre actualització en osteoporosi i fractures osteoporòtiques. Una trobada que ha servit per reivindicar el treball en unitats transversals, amb la implicació de professionals de diferents especialitats i nivells d'assistència, per prevenir i tractar l'osteoporosi i les factures per fragilitat òssia. La ciutat d'Igualada ha estat l'amfitriona d'aquesta primera edició de la Trobada FLS Catalunya, ja que ha estat organitzada per la Unitat de Fractura Osteoporòtica de l'Anoia (FLS Anoia), que formen el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), el Servei d'Atenció Primària de l'Anoia l'ICS Catalunya Central i la Fundació Sanitària Sant Josep.

L'acte ha fet ple d'assistència, esgotant les 125 places disponibles a la sala d'actes del Centre Cívic Nord d'Igualada, i ha comptat amb més d'una dotzena de ponents, especialistes d'Atenció Primària, Hospitalària i Sociosanitària, que han  participat en les diferents conferències i taules rodones, compartint experiències i coneixements per atendre la població amb fractures per fragilitat òssia des d'un enfoc multiprofessional i multinivell, segell d'identitat de les FLS.

La taula inaugural va comptar amb la presència de Jordi Monedero, director assistencial del CSA;  Rosa Planesas, coordinadora tècnica de Salut del Sector Sanitari Anoia; Enric Duaso, cap de l'àrea Sociosanitària i Atenció a la Dependència i Discapacitat del CSA i coordinador de la FLS Anoia; Carme Riera, directora de Servei d'Atenció Primària de l'Anoia de l'ICS Catalunya Central; i Lluís Pujol, gerent de la Fundació Sanitària Sant Josep.

Aquesta 1ª Trobada FLS Catalunya ha posat en valor la tasca realitzada per la FLS Anoia, que en consolida el lideratge a nivell nacional. Així ho van mostrar les dades aportades pel Dr. Xavier Suris, director del Pla Director de l'Aparell Locomotor i Malalties Reumatològiques del Departament de Salut. En la seva ponència, Xavier Suris va remarcar que l'Anoia és l'àrea de Catalunya que més fractures ha evitat, gràcies al seu model d'atenció en que es capta a les persones amb fractura, se'ls estudia l'osteoporosi i el risc de caiguda, se'ls tracta i se'ls fa un seguiment al llarg del temps. Aquest fet, apunta Enric Duaso, coordinador de la FLS Anoia, "fa de la FLS Anoia una unitat líder i referent indiscutible, motiu pel que, entre altres reconeixements i premis rebuts en els darrers sis any ara s'hi ha d'afegir el premi que se'ls va atorgar als millors treballs FLS a nivell d'Espanya, el mes passat en el congrés de la Societat Espanyola d'Investigació Òssia i Metabolisme Mineral (SEIOMM)".

Per la seva banda, la metgessa d'atenció primària M. José Garcia, de l'ICS, va moderar la taula amb la també metgessa Cristina Carbonell per empoderar l'atenció primària en el diagnòstic i seguiment de les fractures osteoporòtiques. La farmacèutica Mar Casanovas va exposar la importància del seguiment dels pacients amb osteoporosis per part d'infermeria, i va presentar eines d'ajuda a la consulta sobre els tractaments antiosteoporòtics. L'Eva Marcè, odontòloga, va posar el focus en la recomanació de visitar l'odontòleg abans de l'inici dels tractaments per a l'osteoporosi per  valorar l'estat bucodental i així evitar que, durant els propers anys, calgui fer extraccions o cirurgies bucals. Es va posar de manifest que la integració de l'Atenció Hospitalària, Atenció Intermèdia i Atenció Primària en la Prevenció Secundària postfractura osteoporòtica millora la comunicació, la seguretat, l'eficiència i l'adherència dels pacients que han patit aquestes fractures, així com en preveu de noves.

Des de la Fundació Sanitària Sant Josep s'ha presentant la intervenció portada a terme des de l'Assistència Intermèdia als pacients amb fractura per fragilitat òssia actuant  des de la Unitat d'Hospitalització, passant per l'Escola de Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC) fins l'aportació de coneixement i investigació en les reunions de la FLS Anoia, de la mà dels representants de la Fundació Sanitària Sant Josep, el Dr. Joan Ventura, la responsable del Servei  de Teràpia Ocupacional, Cristina Muñoz, i la coordinadora  de l'Escola de Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC) i  responsable  del Servei de Fisioteràpia, Mª Teresa Salgado, en nom de tots els integrants de la Fundació Sanitària Sant Josep. Cal esmentar que l'Escola de Prevenció de Fractures i Caigudes, que es va incorporar a la FLS Anoia al 2016,  va aportar a aquesta Jornada les dades  del recent article  publicat a la Revista ROMM.

La FLS Anoia, una unitat capdavantera

La FLS Anoia és una Unitat de Fractura Osteoporòtica referent a nivell Estatal. Al llarg de la seva trajectòria, iniciada l'any 2010, ha rebut diversos reconeixements que l'avalen com una unitat capdavantera, destacant el Premi Best In Class que concedeix Gaceta Mèdica i la Càtedra d'Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rey Juan Carlos, que han rebut de manera consecutiva durant tres anys (2019, 2020 i 2021). Durant la pandèmia de la Covid-19, la FLS Anoia es va adaptar a les circumstàncies, aprofitant el potencial de la telemedicina i l'aproximació dels equips d'atenció primària a tota la població, amb l'objectiu de no deixar cap pacient enrere.

El treball de les FLS com a model de present i futur

A les FLS o Unitats de Fractura Osteoporòtica s'atenen els pacients creant una estructura capaç de garantir la continuïtat assistencial, integrant diferents nivells d'assistència com són l'Atenció Hospitalària, l'Atenció Intermèdia i l'Atenció Primària, i amb la intervenció de diferents especialistes, infermeria, gestió, fisioteràpia i teràpia ocupacional, farmàcia, odontologia i d'altres professions de diferents àmbits assistencials. L'atenció al pacient des d'un enfocament integral busca donar resposta a l'osteoporosi -que acostuma a estar al darrere de les fractures per fragilitat òssia-, però també a les caigudes, que són causants de les fractures majors.

L'osteoporosi, quarta patologia crònica més prevalent, és una malaltia esquelètica que produeix una disminució de la massa òssia. Els ossos es tornen més porosos, són més fràgils i resisteixen pitjor als cops i es trenquen amb més facilitat. Per tant, l'osteoporosi és una malaltia silent (l'anomenada malaltia silent del segle XXI) i les fractures per fragilitat òssia en són la seva pitjor conseqüència. A Espanya hi ha aproximadament unes 300.000 fractures per fragilitat òssia a l'any i, amb l'envelliment de la població, aquestes s'incrementaran en un 40% d'aquí al 2030.