El Consorci Sanitari de l’Anoia s’adhereix a la campanya “Donem veu als pacients!” per celebrar el Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients

El Consorci Sanitari de l'Anoia se suma a la celebració del Dia Mundial de la Seguretat dels Pacients 2023 (17 de setembre), una campanya que enguany se centra en el reconeixement del paper crucial dels pacients, les seves famílies i els cuidadors en la seguretat de l'assistència sanitària. Així ho ha reflectit el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb el lema "Incloguem els pacients en la seva seguretat", i també la OMS amb l'eslògan "Donem veu als pacients!", amb el que fa  una crida a tots els actors implicats perquè els pacients s'involucrin en la formulació de polítiques, es representin en estructures de govern, es comprometin en el codisseny d'estratègies de seguretat i siguin partícips en la seva pròpia cura.

En el marc d'aquest dia  mundial, l'àrea de Qualitat i Seguretat del Pacient, la Unitat d'Atenció al Ciutadà, i el Comitè d'Ètica del Consorci Sanitari de l'Anoia, han engegat un projecte per conèixer l'opinió dels pacients sobre els consentiments informats que firmen, uns documents de gran rellevància, considerant que el fet de conèixer les tècniques, els beneficis i, també els riscos, de l'atenció és un dels pilars en la seguretat i facilita la presa de decisions compartides.

La recollida d'opinions es fa a través de la realització d'entrevistes semiestructurades als pacients que es visiten als centres del CSA, entre els dies 12 i 23 de setembre. L'objectiu és poder incorporar els resultats de les enquestes en l'actualització documental, tant pel disseny dels formats com per la definició del circuit de lectura i firma dels consentiments.

L'evidència demostra que quan els pacients són partícips en la seva cura, es produeixen beneficis significatius en seguretat i milloren els resultats de satisfacció i en la salut. Convertint-se en membres actius de l'equip d'assistència sanitària, els pacients poden contribuir a la seguretat en la seva cura i en el sistema d'assistència sanitària globalment.