El Consorci Sanitari de l’Anoia organitza una xerrada sobre la cura dels ossos en pacients amb càncer de mama

El servei de Reumatologia i la Unitat Funcional de Càncer de Mama del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) organitzen una xerrada sobre l'impacte de l'osteoporosi en les pacients amb càncer de mama. L'acte tindrà lloc el dijous dia 19 d'octubre a les 18 h al Centre Cívic Nord d'Igualada i se celebra amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Mama (19 d'octubre) i del Dia Mundial de l'Osteoporosi (20 d'octubre).

Sota el títol "Cuidem l'os en el càncer de mama", la ponència a càrrec de la reumatòloga i coordinadora del Servei de Reumatologia de l'Hospital Universitari d'Igualada i de la FLS Anoia (Unitat de Fractures Osteoporòtiques), la Dra. Dolors Grados, i moderada per la ginecòloga i coordinadora de la Unitat Funcional de Càncer de Mama del CSA, la Dra. Laura Cusiné, se centrarà en com tractar de manera precoç i de la forma més efectiva possible les pacients amb càncer de mama per prevenir l'aparició de l'osteoporosi, tenint en compte que alguns tractaments contra el càncer, com els hormonals o els corticoides, són factors de risc molt alts en el desenvolupament d'aquesta malaltia que provoca una disminució de la densitat òssia. Durant la xerrada, les doctores parlaran sobre el consens de guies i protocols mèdics de tractament, però també donaran alguns consells sobre hàbits de vida que poden ajudar a les pacients a prevenir l'osteoporosi.

L'osteoporosi, l'epidèmia silenciosa del segle XXI

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS) l'osteoporosi afecta a uns 3,5 milions de persones a Espanya i és considerada "l'epidèmia silenciosa del segle XXI". L'osteoporosi es caracteritza per una disminució de la densitat òssia i pel deteriorament de la microarquitectura òssia, el que provoca un augment de la fragilitat de l'os i una predisposició a les fractures. La fisiopatologia de l'osteoporosi és multifactorial, els tractaments contra el càncer són factors de risc molt alts en el desenvolupament de l'osteoporosi. Malgrat en les últimes dècades, el càncer de mama ha estat una de les patologies amb una gran evolució dels seus tractaments, el risc de patir una pèrdua de massa òssia i l'aparició de osteoporosi segueix en augment.