Igualada acull una jornada sobre trasplantament renal

Una trentena de professionals de la salut dels serveis de Nefrologia de l'Hospital de Bellvitge i els hospitals associats es van trobar el cap de setmana passat a Igualada per debatre temes d'interès comú i intercanviar impressions per poder millorar els circuits de coordinació, ja que es tracta de centres hospitalaris que fan seguiment compartit de pacients trasplantats de ronyó.

Aquesta VI Trobada Interterritorial va reunir durant tot el cap de setmana 20 i 21 d'abril al restaurant Somiatruites i a l'Hotel Amèrica diversos metges dels hospitals de Bellvitge, Santa Creu Jesús de Tortosa, Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, Joan XXIII de Tarragona (i associats) i Moisès Broggi de Sant Joan Despí, a més de l'Hospital Universitari d'Igualada que, en aquesta ocasió, van fer d'amfitrions. La Jornada la va inaugurar el Dr. Josep Maria Cruzado, cap de servei de Nefrologia de l'Hospital de Bellvitge, i durant dos dies van intervenir els professionals dels diferents centres. Es tracta d'unes trobades semestrals on els professionals analitzen els resultats de trasplantament renal a Catalunya i poden compartir dades, revisar circuits i introduir millores amb  aportacions de totes les parts implicades. 

El servei de nefrologia de l'Hospital Universitari d'Igualada estudia i deriva cada any més pacients per rebre un trasplantament de ronyó, que és la millor opció terapèutica pels pacients amb malaltia renal crònica terminal; des del centre igualadí també es fa seguiment de 53 pacients portadors de trasplantament renal, compartit amb l'hospital trasplantador.

L'any passat van rebre un trasplantament de ronyó a l'Hospital de Bellvitge 214 pacients, 51 d'ells procedents de donant viu. Cada any entren en llista d'espera al voltant de 200 pacients. Perquè aquesta llista d'espera sigui sostenible, cal avançar cap a un model on els hospitals no trasplantadors facin el seguiment d'aquests pacients un cop passat el període inicial d'un any des del trasplantament, que és el període amb més risc de complicacions.