El Consorci Sanitari de l’Anoia i l'Associació d'Igualada per la Unesco celebren la primera Jornada One Health per reflexionar sobre els reptes de la salut global amb una mirada local i sostenible

Aquest dijous 22 de maig s'ha celebrat a Igualada la Jornada One Health: els reptes de la salut global en l'àmbit local, organitzada per l'Associació d'Igualada per la UNESCO i el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada. La jornada ha reunit una cinquantena de persones al Centre Cívic Nord per reflexionar sobre com els reptes de la salut global es poden abordar des del territori amb una mirada sostenible, integradora i preventiva.
L'acte ha començat amb les intervencions de Miquel Segura, president de l'Associació UNESCO Igualada, i Ignasi Riera, gerent del Consorci Sanitari de l'Anoia, que han destacat el compromís de les organitzacions de salut amb l'enfocament One Health, que vincula la salut humana, animal i ambiental.
La jornada ha comptat amb una taula rodona, moderada pel periodista Joan Maria Morros, que ha aplegat professionals de diversos àmbits per mostrar diferents projectes que es fan a l'Anoia i que conflueixen amb la mirada One Health. Tijana Postic, directora d'infermeria del CSA, ha exposat les actuacions del Consorci en sostenibilitat, com el parc solar fotovoltaic, l'increment de la cartera de serveis que ha permès reduir prop de 400 desplaçaments anuals de pacients a centres de fora de la comarca, o l'aposta pel reaprofitament i l'economia circular, entre d'altres; Marc Llagostera, cardiòleg de l'Hospital Universitari de Bellvitge, ha presentat el projecte ARTEMIS, que incorpora l'experiència del pacient i eines digitals per prevenir episodis cardiovasculars post-infart; Francesc Xavier Cantero, de l'EAP Igualada Nord, ha explicat el projecte Escola de Salut, per empoderar la ciutadania en la presa de decisions sobre la seva salut; Eduard Recuero, neuropsicòleg de la Fundació Sanitària Sant Josep, ha compartit el projecte d'atenció integral a persones amb demència i les seves famílies i ha posat l'accent en l'abordatge multidisciplinari en l'acompanyamen als pacients i familiars; Joima Panisello, de Digimevo, ha defensat la importància de les eines digitals per millorar l'educació sanitària, l'adherència als tractaments i apostar per un seguiment individualitzat; i finalment, Ivonne Gual, de la Fundació Alícia, ha presentat el projecte SALSA, una iniciativa de prescripció social on professionals sanitaris recomanen àpats a restaurants per a persones que pateixen soledat no volguda. Els resultats mostren millores en salut emocional, adherència a la dieta mediterrània i reducció de l'ús de recursos sanitaris.
El projecte BioPur, de Gerard Gubern, guanyador del concurs d'idees innovadores
En el marc de la jornada s'ha fet el lliurament de premis del Concurs d'Idees Innovadores "One Health i Canvi Climàtic", adreçat a joves d'entre 14 i 24 anys. El projecte BioPur, de Gerard Gubern, ha estat guardonat amb el primer premi. La proposta consisteix en la instal·lació de murs verds intel·ligents formats per plantes especialitzades que actuen com a filtres naturals per absorbir contaminants com el NO₂ i les partícules en suspensió. A més, els sistemes compten amb sensors que monitoritzen la qualitat de l'aire i ajusten automàticament el reg i la ventilació per optimitzar-ne el funcionament. BioPur contribueix a millorar la salut respiratòria, fomenta la biodiversitat urbana i ajuda a mitigar el canvi climàtic.
El segon premi ha estat per a Júlia Lavín, amb el projecte Hortal Avis, una iniciativa d'hort escolar intergeneracional que promou la col·laboració entre escoles, pagesos i persones grans. El tercer lloc ha estat per a Gal·la Farnós, amb el projecte BicVida, que proposa la creació de refugis climàtics urbans sostenibles amb espais d'estacionament de bicicletes, recollida d'aigües pluvials, hort comunitari i punts de càrrega elèctrica.
La jornada ha finalitzat amb la projecció del documental francès La fàbrica de pandèmies, protagonitzat per Juliette Binoche, que mostra la relació directa entre la destrucció dels ecosistemes i l'augment de les pandèmies globals.
L'acte va comptar amb la col·laboració de Sesoliveres Grup Jardí, que va oferir un refrigeri als assistents.