Institucions sanitàries de la RSCC fan una crida a respectar les mesures per evitar el contagi aquesta setmana santa

A un pas de l'inici de setmana santa, el departament de Salut, els hospitals i l'assistència primària de la Regió Sanitària de la Catalunya Central s'uneixen en demanar a la població que es respectin les mesures decretades des de l'inici de la pandèmia per a evitar el contagi de la Covid19. Les institucions sanitàries veuen com a positiu que la població pugui gaudir d'uns dies de vacances amb mesures menys restrictives, però recorden que és fonamental continuar sent molt prudents i respectar, per exemple, la quarantena si hi ha contacte amb un positiu o la mobilitat només amb el mateix grup bombolla, a més de les mesures àmpliament repetides de mantenir les distàncies, portar la mascareta, netejar-se bé les mans i ventilar bé els espais tancats.

La situació epidemiològica a la Catalunya Central i la tensió assistencial obliguen a recordar que fins que no hi hagi una vacunació del 70% de la població que garanteix la immunitat de grup, cal mantenir la guàrdia.

Indicadors estables però alts

El risc de rebrot de la Regió Sanitària de Catalunya Central és superior al de Catalunya i s'ha situat a prop dels 400 des de principis de març.

Actualment les comarques d'Anoia, Moianès, Bages, Berguedà i Osona presenten un risc de rebrot més elevat que la mitjana de Catalunya. Cal destacar els valors d'Osona, on l'indicador de risc de rebrot ha oscil·lat durant tot març entre valors de 600 i 400, entre els factors que creiem que poden tenir a veure amb l'alt risc de rebrot a Osona estaria la mala situació epidemiològica a les ABS de Centelles (especialment als municipis de Centelles i Sant Martí de Centelles) i Santa Eugènia de Berga (als municipis de Folgueroles, Calldetenes, Viladrau i Santa Eugènia de Berga). A ambdues ABS s'ha trobat un augment de casos de covid-19 de la soca britànica en els centres escolars.

El Solsonès és la única comarca que presenta valors de risc de rebrot més baixos que la mitjana catalana, amb una tendència a la baixa i amb un valor actual de 15, pel que el risc de rebrot al Solsonès és actualment molt baix. En els darrers dies no han trobat cap cas de Covid-19.

Fundació Althaia de Manresa, Consorci Universitari de Vic, Consorci Sanitari de l'Anoia, Hospital de Berga, ICS i Departament de Salut uneixen esforços per transmetre la necessitat de ser prudents aquests dies per evitar un rebrot que agafaria el sistema sanitari de la regió ja molt tensionat.

Situació hospitalària

De l'activitat hospitalària a la RSCC, hi ha 138 pacients ingressats per Covid als hospitals, 34 dels quals estan ingressats en una UCI.

A l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa hi ha 55 persones ingressades per Covid-19, 10 d'elles a l'UCI. L'índex d'ocupació global és del 95% (el 55% d'ocupació Covid).

A l'Hospital Universitari de Vic hi ha 35 ingressats pel virus, dels quals 14 estan a l'UCI. L'índex d'ocupació per Covid és del 83,3% però l'ocupació global és del 100%.

A l'Hospital Universitari d'Igualada dels 40 pacients ingressats per Covid, 10 són a l'UCI. L'índex d'ocupació del centre és del 75% (del 68,75% si fem referència només a les places Covid).

A l'Hospital Sant Bernabé de Berga hi ha 8 persones ingressades per Covid, 4 menys que la setmana passada.

Des dels serveis d'atenció primària que actuen com a mur de contenció en aquesta pandèmia, també s'insisteix que la situació als centres és complicada.