Programa de detecció precoç de càncer còlon i recte

El càncer de còlon i recte és un dels més freqüents entre els homes i les dones de més de 50 anys. La majoria de vegades es desenvolupa a partir de petites lesions (pòlips) de l'interior del còlon o intestí gros, que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps, és més fàcil de tractar.

Com funciona el programa

El programa va adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys i la prova de cribatge és molt senzilla. S'ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no visible a simple vista.

Els ciutadans que poden acollir-se al programa rebran una carta d'invitació. Per participar-hi ha d'anar amb la carta a una de les farmàcies adherides al programa, on facilitaran tot el necessari per fer la prova.

Un cop realitzat el test, s'ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible. El resultat es comunicarà per carta passats unes setmanes. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti indicis de sang en la mostra de femta), es proposa de fer una colonoscòpia per descartar cap lesió en el còlon o recte.

Com puc participar

Si sou residents a l'Anoia i teniu entre 50 i 69 anys i targeta sanitària individual, rebreu una carta a casa vostra amb les indicacions que heu de seguir per poder participar-hi.

El programa es desplega seguint un cronograma per ABS de referència, segons el vostre domicili.

Si el programa ja s'ha desplegat en el vostre municipi i no heu rebut la carta d'invitació, poseu-vos en contacte amb l'Oficina Tècnica (Tel. 93 807 55 05 o otcanoia@csa.cat), de dilluns a divendres de 9 a 15 h.