Qui som?

El Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) és una entitat pública creada el 2001 i la seva funció és proveir de serveis integrals a la població resident a la comarca de l'Anoia i la seva àrea d'influència. 

La seva missió és donar resposta a les necessitats i expectatives de salut de les persones, mitjançant una atenció sanitària integral i de qualitat, de forma sostenible i socialment responsable. 

El CSA està format pel Servei Català de la Salut (60%), l'Ajuntament d'Igualada (30%) i el Consell Comarcal de l'Anoia (10%). 

Dóna cobertura a una població de referència de més de 136.000 habitants de la comarca de l'Anoia, i població de Santa Coloma de Queralt i part de la de Cervera.
 

Història

L’hospital

A mitjans dels anys noranta van tenir lloc importants reordenacions hospitalàries orientades a racionalitzar els recursos hospitalaris en poblacions i comarques on hi havia més d'un centre que duia a terme activitat per a la sanitat pública. Van ser els casos de Mataró, Manresa, el Garraf, Sabadell i també Igualada.

Aquests processos de fusió van ser imprescindibles per aconseguir, en primer lloc, la viabilitat econòmica i, en segon lloc, la perspectiva de crear amb el temps uns dispositius totalment nous (Mataró i Igualada) o completament modernitzats (com ara el Parc Taulí a Sabadell i Althaia a Manresa).

Així doncs, el 1994 es fusionen els dos centres sanitaris de la ciutat d'Igualada: l'Hospital Comarcal d'Igualada i la Fundació Sanitària d'Igualada (FSI). Es crea, aleshores la Fundació Sanitària d'Igualada.

Els dos edificis, situats al centre de la ciutat, albergaven ja moltes necessitats estructurals i disfuncionalitats de circuits de pacients. 


En 2001 neix el Consorci Sanitari de l'Anoia que promou la construcció d'un nou edifici hospitalari situat a la part nord d'Igualada. Quan estaven a punt les obres, l'FSI va subrogar, aleshores, tant l'activitat com el personal. 

L’any 2003 es van iniciar les obres del nou centre i es va posar en ple funcionament el març del 2007. El cost total de la construcció va ser d'uns 60 milions d'euros (42 en la construcció d'obra i 18 d'equipaments). La solució arquitectònica es resumeix en dos conceptes: claredat i flexibilitat.
 

+ Història de l'hospital d'Igualada

El CAP Igualada Nord

El desdoblament de l'atenció primària a Igualada va permetre l'obertura d'un nou Centre, que es va obrir l'1 de desembre de 2010, després que al CSA li hagués estat adjudicada la gestió mitjançant concurs públic.

Aquest edifici dóna resposta a l'atenció primària de la meitat de la ciutat (aproximadament 20.000 habitants). 

El mateix edifici, CAP Igualada Nord, acull els diferents dispositius de Salut Mental com són el Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA), el Centre d'Atenció i Seguiment a les Addiccions (CASD), l'Hospital de Dia de Salut Mental Infantojuvenil (HDIJ) , l'Hospital de Dia de Salut Mental d'Adults (HDSMA) i el Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ). 

Espai de salut

Al desembre 2016 es va inaugurar un nou Espai Salut d'Igualada, un nou recurs públic a l'abast de les entitats i organitzacions que ofereixen serveis en l'àmbit de la salut mental, els malalts i les seves famílies. En aquest sentit, s'hi van traslladar, en aquest restaurat equipament, el Centre de Dia de Salut Mental (CDSM).

En aquest Espai de salut, s’hi troba també ubicat el Servei d’Atenció a les persones amb discapacitat i dependència de l’Anoia. 

Centre d’atenció persones amb discapacitat i dependència

El CSA duu a terme les valoracions de discapacitat i dependència de l’Anoia des del 2010.

Les persones que requerien una avaluació del seu grau de discapacitat o dependència de les comarques del Garraf i Alt Penedès, s'havien de desplaçar a Barcelona, amb les molèsties que això suposava. El servei de valoració que presta la Generalitat de Catalunya, va cedir aquesta gestió al Consorci Sanitari de l'Anoia des del 2017.

El Consorci, doncs, actualment disposa de dos equpis de Servei de Valoració a la Dependència (SEVAD) i dos Centres d’Atenció a la Discapacitat (CAD). Físicament es troben ubicats a Igualada i a Vilanova i la Geltrú.