Rentar-se les mans correctament pot evitar més de 200 malalties. Està demostrat que amb una bona higiene de les mans evitem la propagació de malalties gastrointestinals, respiratòries i intoxicacions alimentàries en general. Per aquest motiu és tan important crear espais de treball i entorns saludables, i fomentar uns bons hàbits d'higiene.

Diversos estudis mostren com les mans actuen de vector en la transmissió d'infeccions, bé contaminant les superfícies que desprès tocaran els mateixos malalts, o bé al tocar superfícies o objectes contaminats i després els malalts sense haver fet una higiene prèvia.

L'acció per evitar que les mans actuïn com a vector, sobre la qual hi ha més proves científiques, i que es recomana amb més freqüència, és la higiene de les mans. Bé amb l'ús d'aigua o sabó, o bé amb la fricció de les mans amb preparats de base alcohòlica.

La higiene de les mans és clau per a la seguretat del pacient en la reducció d'infeccions relacionades amb l'assistència sanitària (IRAS). Cada any, milers de persones arreu del món es veuen afectades per infeccions evitables i sovint multiresistents als antimicrobians. Les IRAS són un dels esdeveniments adversos més freqüents, però l'evidència científica demostra que amb una pràctica d'higiene de les mans adequada això es pot corregir.

A escoles i guarderies, sovint els alumnes treballen amb les mans; comparteixen objectes; juguen amb sorra o simplement es freguen una ferida o es posen els dits a la boca. Això fa que les mans concentrin una gran quantitat de brutícia i microbis i que suposin una zona de perill de contagis.

Alhora, convertir en una rutina l'acte de rentar-se les mans abans de menjar o de manipular aliments i, per descomptat, després d'anar al servei, és la millor manera d'inculcar als nens un hàbit d'higiene que els protegirà durant tota la seva vida.

Técnica de com rentar-se les mans