Quan Anar a l'hospital

Cal que vinguis a l’hospital quan notis:

 • Contraccions regulars de certa intensitat que durin entre 45 -60 seg. i que es repeteixin cada 3-5 min. durant 2 hores si és el primer fill i cada 7-10 minuts en els següents parts.
 • Pèrdua de líquid amniòtic ("trencar aigües"). Si les aigües són clares i el teu nadó es mou, pots esperar entre 4 i 6 hores. Si les aigües no són clares o davant de qualsevol dubte és preferible que consultis amb els professionals.
 • Pèrdues de sang igual o superior a una menstruació.
 • Si no es perceben moviments fetals.

Entreu per Urgències i llavors us acompanyarem a Sala de Parts (Àrea Obstètrica). Després de la visita ginecològica, i depenent de l'evolució i condicions del part, ingressareu directament a una Sala de Dilatació o bé retornareu al vostre domicili.

En cas de dubte o problema podeu posar-vos en contacte amb la vostra llevadora d'atenció primària.

Fora del seu horari laboral podeu contactar directament amb la llevadora de la sala de parts:

Telèfon: 938075500
Extensió: 4512

El dia del part

 • Dutxa't a casa abans de venir.
 • No portis joies, ni pírcings.
 • No portis les ungles pintades, ni et posis maquillatge ni colònia forta.
 • Cal que portis calces, sabatilles i necesser per a tu. Ports portar una bata (opcional). A sala de parts no necessitem roba pel nadó.
 • Pots portar begudes isotòniques i alguna cosa lleugera per menjar (fruits secs, barretes energètiques, galetes...).
 • Podràs estar acompanyada per una sola persona, la que desitgis,  durant tot el procés del part.
 • Recomanem no portar objectes de valor a l'hospital.

Tipus de parts

Vaginal

El part vaginal és el més freqüent.

Cesària programada

En aquest cas, l'ingrés es realitzarà el mateix dia de la intervenció, a la Sala de Parts (Bloc Obstètric) en el dia i hora que prèviament us hagin dit.  

 • Pots sopar al vespre i a partir de les 12 de la nit no prenguis cap líquid ni aliment (ni tan sols aigua).
 • Podràs estar acompanyada fins al moment d'entrar al quiròfan.

Una vegada nascut el vostre fill, si les condicions del nadó no ho contraindiquen, el portaran a Sala de Parts per iniciar el contacte pell amb pell amb la persona que vosaltres hàgiu decidit.  Un cop finalitzada la cesària, la mare serà traslladada a la Sala de Parts per a fer el control post quirúrgic immediat i continuar amb el contacte pell amb pell, afavorint així el vincle afectiu i l'inici de l'alletament matern.

Inducció del part

En aquest cas ingressareu a la Sala de Parts el mateix dia o la nit abans segons criteri mèdic. Recorda que és un procés llarg,  porta elements per distreure't.

El part i el naixement

L'atenció al treball de part, el naixement i el post part immediat es porta a terme en una Sala de Dilatació. Podràs estar acompanyada en tot moment per la persona que desitgis. El teu acompanyant podrà sortir pels àpats.

El nostre centre està acreditat per l'Assistència al part Natural des del 2010 i disposem d'una sala especial per a aquests casos.

Després del naixement estareu a l'Àrea Obstètrica durant les dues primeres hores, per realitzar el seguiment de la mare i el nadó.

A l’habitació de maternitat

La mare i el nadó estaran allotjats junts a la mateixa habitació. Us aconsellem que intenteu restringir al màxim les visites d'amics, familiars i nens,  per tal de poder descansar i afavorir l'alletament i la relació amb el nounat, així com evitar l'exposició del nadó a possibles agents infecciosos.
 
L'exploració pediàtrica i les cures habituals del nadó es realitzen al Niu en presència dels pares. Aprofiteu l'estada a l'Hospital per solucionar tots els dubtes que tingueu respecte a la lactància, les cures del nadó, etc...

Us recomanem utilitzar un to de veu moderat i mantenir els telèfons mòbils en vibració.

Podeu consultar la política del centre referent a les habitacions individuals.

L’alta de l’hospital

La previsió de l'alta després d'un part vaginal és a partir de les  48 hores de vida del nadó. Oferim la possibilitat d'alta precoç a les 24 hores de vida si tant la mare com el nadó compleixen els criteris per acollir-se al programa.

Si el part ha estat per cesària, l'alta serà al 3r dia. Tot i això, si l'estat de la mare ho permet, es pot avançar.

A l'alta rebreu un informe del part i una cita concertada amb la llevadora del CAP. També us entregarem un informe del nadó per al pediatre.

Agrairem que deixeu l'habitació tan aviat com sigui possible perquè pugui ser ocupada, si cal.

Mensualment es realitzen dues sessions informatives al nostre centre

Part Natural Hospitalari

2n dilluns de mes (excepte agost) de 19 a 20 h. Si s’escau en festiu intersetmanal, la sessió es farà la següent setmana.
On-line, mitjançant l’enllaç: https://meet.csa.cat/PartNaturalHospitalIgualada 

La xerrada va a càrrec d'una llevadora de l'hospital i va destinada a les dones i parelles interessades que vulguin fer un part natural.

S'informa sobre la fisiologia del part, les mesures no farmacològiques per disminuir el dolor i la motivació i l'actitud mental adequada per aconseguir-lo. Es presenten els espais i el protocol d'assistència al part natural que ofereix l'hospital.

Procés d'atenció al part amb analgèsia peridural al nostre Hospital

1r dijous de mes (excepte agost) de 19 a 20 h. Si s'escau en festiu intersetmanal, la sessió es farà la següent setmana.
On-line, mitjançant l'enllaç: https://meet.csa.cat/PartAmbAnalgesiaHospitalIgualada 

La xerrada la fan conjuntament una llevadora i el servei d'anestesiologia. S'informa sobre l'atenció al part normal i l'anestèsia epidural.

Mitjançant fotos s'explica el procés del part i s'ensenyen les Sales de Part i l'Àrea Maternoinfantil.

Les xerrades són d'entrada lliure i en acabar els professionals us respondran totes les preguntes que vulgueu fer.